YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

Thursday, 20 September 2012

Kita Jauh.. Mampu ke? Eh?



    Jarak jauh? err.. Ok2, tak semua yg rasa pengalaman nie.. Tak semua penah duduk jauh sgt dari org yg dia syg.. Especially family dan... GULAHATI masing-masing!

    Humm.. Aku pun in a long distance relay. Dia merantau ke Johor, aku tercongok kt Shah Alam. Well, ILMU itu penting. Kami terpisah utk hidup yg lebih baik, demi masa depan bersama. Bila dah jauh nie.. Benda first yg dpt rasa ialah RINDU tahap gaban! Sumpah rindu, yelaaa dulu2 boleh je jumpa dpn mata. Skang? Amik kau! 6bulan skali pun blum tentu jumpa. Tapi pujuklah hati sndri, sape yg bagi kita rasa rindu tu? Haa, rindu tuu HADIAH dr ALLAH jugak taw. So.. bila kita rindu Gulahati kita tuu, rajin2kanlah solat and bykkkan doa utk diperpanjangkan jodoh.. Tak salah hati rindu, itu fitrah manusia. Kite bukan itik kambing tuu. Dorg mane ade feeling mcm manusia! 

   Then bila jauh.. mesti hati rasa cuak je.. yelahh, orgnya tak nmpak di mata kan? Bimbanglah kalo tetiba dia tersangkut kat org lain pulak bila kita takde dgn dia eh? Ye ye, aku pun glabah weh! Tapi kan.. 1 je aku nak tanye, korang sayang dia tak? Ha! HAH! cepat2 je angguk kepala kan? Da tahu syg tu, kenalah percaya dkt dia.. InsyaAllah, kalo betul dia pun rasa yg sama dkt korang, msti dia SETIA lah. Bila da sayang betul ni, datanglaaa muka lawa macam Erra Fazira ke, muka nsem mcm Aaron Aziz ke.. Dia tetap dgn kita.

    Haa, da tahu jauh tuu.. Kompem lah kna contact syg weh. Da lah jauh, tambah pulak xde khabar berita. Humph! mmg HAREM laaa nak stay lama. At least anta la text, gtaw khabar sihat tak sihat. Kata syg, mestilaa caring kan? HAHA. 

     Ape yg aku belajar bila jarak jauh gini? Aku sedar ni satu jalan yg lebih indah utk meneruskan ssuatu hubungan. Sebab.. Bila jauh, aku jd makin rindu, makin sayang, makin dgr cakap, makin baik, n paling penting makin dekat dgn Allah. Aku sedar, bila kita jauh ni.. Hanya Allah yg mampu jagakan dia utk aku. Hanya Allah yg tahu ape kita rasa dkt dia. Dan hanya Allah yg akan merestui hubungan ini nnti. Lagipun, bagus pe duk jauh2.. Kalo asik jumpa, nnti naik muak derr~ Pastu kalo yg tak tahan jauh ni mesti sbb tak tahan takleh nak pegang2 tgn, jln2 skali, makan suap2 slalu, buat tu buat ni.. kan? At least bila jauh, aku rasa selamat dri kgiatan2 bongok gitu. Nmpak tak Allah jaga kita kat situ? Haa! Jauh ni pengorbanan taw.. Allah nak uji smpai tahap mana syg kita dkt dia n mcmna kita jaga relay tu. Sayang tu syg jugak, tp ingat! Letakkan Allah on the top of the relationship. Bina relay yg jaga batas2 pgaulan n saling ingat-mengingati ke arah kebaikan. InsyaAllah, pjg jodoh perhubungan itu direstui, KAWEN lah nanti.



To my Mr. Bubble Gum, 
Ko slalu ckp JAUH ni perkataan je.Yes! ko ajar aku jd tabah, jd yakin n jd independent. Jangan risau lah, aku dgn ko. Aku harap Allah bls hubungan ni dgn JODOH. Amin~  aku still ingat ape yg kita deal before kita pegi blaja jauh:

"Here's the deal, in degree later on we have to focus and give 100% concentration to study. We have to plan this relay well, it's the time to have a mature relationship. NO DL, NO DEGREE, NO DARLING!"




4 comments:

  1. i've been through this for about 2 years and yes, all your points are true sis. only God knows how much we miss our significant other. but trust me, everytime balik cuti, every date is special and it stays in your heart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahh! betul sgt2 ape sis ckp tuu.. bila jauh, then jumpa balik.. that moment rase special gilaaa! Happy tahap gaban time tuuu! kann? heee! thanks sis, hopefully this kind of relay would stay longer, insyaAllah till jannah. Amin~ ^^

      Delete
    2. amin.. :) your entry makes me miss him a lil bit more than usual. haha. thank god kak bel balik malaysia lg 2 weeks. nk g johor haha. sya nak ikot? =P dzamir kt johor kt mne?

      Delete
    3. HAHAH! Dzamir pun dkt UTM!!!! HAHAH :D Kak bel gi sna nnt kem slm laa kat midi. kalo jumpa Dz, pun kem slm! ^^

      Delete